מהי "מצה עשירה"? וכיצד זה פועל שהבצק ההוא לא מחמיץ כלל?
אפריל 2, 2023מצה עשירה, אלו עוגות ועוגיות המיוצרות מקמח חיטה, רק שהוא לא החמיץ. כלומר זהו קמח רגיל, רק שלא רחצו את החיטים ההם במים לפני טחינתם, ולכן הקמח בחזקת שלא החמיץ כלל.
ובתוך הקמח ההוא לא מוזגים מים, אלא מוזגים לתוכו מי פירות, כגון יין, מיץ תפוזים סחוט, מיץ אשכוליות סחוט, מיץ לימון, מיץ תפוחים טבעי, וכן מי ביצים.
וכלל גדול היה להם לחכמינו הקדושים שכל קמח שלא החמיץ, ולשין אותו במי פירות בלבד בלי תוספת מים, אינו יכול להחמיץ לעולם, ואפילו יעברו עליו כמה ימים, הוא לא יהיה חמץ. ומכאן לקוח המושג "מצה עשירה", מצה, על שם שזה בצק אפוי שאינו חמץ. 'ועשירה', על שם שהוא מתובל במי פירות בטעם טוב, וזה לא כמו המצה הרגילה שנקראת "לחם עוני", והיא עשויה מקמח ומים בלבד.
ויש חלק מאחינו האשכנזים שנמנעים מלאכול בחג הפסח עוגיות מצה עשירה, וגם הם יודעים באמת שאין שום חשש בזה, ולכן הם נוהגים לאכול מהם ב"שביעי של פסח", וכן מתירים לילדים קטנים וגם יש מתירים לזקנים לאכול מהם כל החג, ועל כל פנים אם העוגיות מצה עשירה נאפו בזהירות שלא תתערבב שום טיפה של מים, אין שום חשש בזה.